over saxen enzo…

Digitaal of Ikea ?

Bladmuziek papier of digitaal ?

De laatste tijd zie ik in het orkest steeds meer tablets om me heen verschijnen op de repetities. Staat wel hip hoor, alleen die standaards zijn vreselijk lomp en passen niet in je tas… Ok, ik ben redelijk IT-minded dus heb het ik geprobeerd, spelen vanaf een tablet. Je hebt niet meer te maken met stapels papier, die je moet ordenen. Van de andere kant is de bladmuziekspiegel, het formaat van het scherm voor sommigen net iets aan de kleine kant, ondanks het feit dat dat weer wordt gecompenseerd door een strak en helder beeld. En in een app als Seescore, kun je de ‘notendichtheid’ zelf  instellen. Het reflecterend zonlicht kan funest zijn voor de leesbaarheid van het scherm (hoewel het heldere retinascherm van de huidige generaties iPads daar  wat minder last van heeft door de  hogere resolutie).
Ik open m’n mapje van het juiste orkest en ja ze staan geordend onder elkaar wauw! Niet meer minuten lang zoeken in je map. Vooral als een partij uit meerdere pagina’s bestaat kon ik altijd uren naar bladzijde 2,3 en 4 zoeken, of ik was een stuk aan het spelen en bij bladzijde twee kwam ik erachter dat het van een heel ander stuk was. Tja …

Scrollen. Ik kan er niet aan wennen. Ik weet dat er voetpedalen zijn, maar zeg nou zelf; ik ben muzikant en ik ga op pad met mijn tablet, mijn veel te grote tablet standaard en m’n voetpedaal (naaimachine idee) om de bladzijden om te slaan… Ook mis ik het even intekenen van iets op m’n partij met m’n eerlijk meegenomen Ikea potloodje.

Ikea potlood? Ja perfect formaat en een hele sterke punt!

Wat ik ook nog mis zijn de bladzijden naast elkaar. Is er nou niet een bedrijf die een dubbele A4 tablet voor muzikanten uit kan vinden? Ik ruik een gouden business…

Een mini tablet zou ook de perfecte uitkomst zijn voor dweilorkesten e.d. ter vervanging van het marsenboekje en in de avond heb je gelijk verlichting.

Maar de gedachten dat tijdens je solo, je tablet vastloopt of de batterij is leeg of zo.

Nee ik ben old fashion en houd het bij m’n papieren partijen. Maar mocht er iemand zijn die een dubbele A4 tablet kan maken en waarbij ik een digitaal Ikea potloodje kan gebruiken en een sierlijke standaard? Dan… ja dan ga ik het gebruiken.

Slagwerkers. Die zou je wel moeten verplichten bij elk orkest vanaf een tablet te spelen. Waarschijnlijk hoef ik hier geen uitleg over te geven.

Ow ja mocht er iemand naar de Ikea gaan, denk even aan mij en neem wat potloodjes mee ?

Verder ben ik benieuwd naar jullie bevindingen, deel gerust je mening hier onder dit bericht !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op mijn blogs d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op mijn blogs en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Meest recente blogs
Reacties