over saxen enzo…

15 juli

15 juli is voor mij een dag met veel herinneringen. Het was de verjaardag van mijn papa die helaas veels te vroeg overleden is. En de dag dat de Hercules neerstortte op Eindhoven. In de vroege avond stortte een Belgische Hercules C130 neer op vliegveld Welschap bij Eindhoven. Muzikanten zoals wij, enthousiast en altijd op zoek naar de verbinding tussen muziek en gezelligheid. “In de knop gebroken”, zoals premier Kok destijds zei.IMG_1915

IMG_1911Vergeten Ramp, de titel van een boek over deze ramp, en de titel klopt, in de media wordt er nauwelijks aandacht aan geschonken.

Tijdens het schrijven van deze blog liggen de plakboeken naast me , alle krantenknipsels heb ik bewaard en de DVD van het laatste optreden in Italie van het korps draait op de achtergrond. Tijdens het laatste concert van onze eigen fanfare waren er een aantal bij; Falco Vegelin, dirigent van onze fanfare van toen pas 21 jaar. Robert Luiten op Euphonium, die altijd vol trots in z’n militaire kloffie kwam repeteren, Ashley Houdijk die de slagwerksectie even een flinke boost gaf! als hij van bovenaf meekijkt wat zal hij trots zijn op zijn broertje Vincent Houdijk.

Ook Nicole Adams viel in bij ons , en wat keek ik als klein meisje tegen haar op. Echt mijn grote voorbeeld, zo’n mooi geluid in die saxofoon. Elke keer als ik haar hoorde spelen dacht ik ” later als ik groot ben wil ik dat ook kunnen”

Nicole is één van de overlevende van de ramp en nog steeds is ze een groot voorbeeld voor me . Ondanks een derde van haar longcapaciteit heeft ze de Alpe d’huzes beklommen voor Lucia de moeder van Falco die aan kanker overleden is. Nicole heeft geknokt om toch weer de saxofoon te kunnen bespelen, en ze heeft het nog een tijdje geprobeerd bij het muziekkorps  de  Koninklijke Marechaussee. Nicole een diepe buiging voor jou , je bent een kanjer!

Hieronder een link van het tv programma De Wandeling waarin Nicole haar verhaal verteld :

http://www.kro-ncrv.nl/dewandeling/seizoenen/2012-2/30-80984-02-11-2012

 

Er zijn zoveel herinneringen…. De jeugdmuziekdag voor de ramp, Falco als dirigent en dat Mark van Kempen(Hoornist) samen met Erik Somers binnen kwam lopen tijdens het grote concert ‘s avonds met wc-potten. Daar speelde ze een muziekstuk op,  iets wat je nooit vergeet. ook Nicole speelde toen met een saxofoonkwartet ….prachtig.

Eindelijk word er morgen na 20 jaar een openbaar monument onthuld in Eindhoven. Toen ik ongeveer twee weken geleden werd toegevoegd aan een facebookgroep met een oproep voor een muzikale ode morgenavond om 18:04 uur hoefde ik geen moment te twijfelen of ik mee zou doen, we spelen Hymn to the fallen bij het monument wat morgen onthuld wordt.

 

Sinds een tijdje hebben we bij onze fanfare het stuk “Free World Fantasy” van Jacob de Haan weer op de lessenaar staan, één van de stukken die we bij Falco gespeeld hebben. Elke keer bij het spelen van dit stuk gaan m’n gedachten weer even terug, Dit najaar organiseren we met de fanfare een concert ter nagedachtenis aan de Herculesramp, ook zullen we Free World Fantasy spelen. De originele partij zit nog in mijn plakboek, met de aantekeningen van Falco er nog op , ik denk dat ik het stuk er maar eens uithaal en dit najaar van deze partij speel.

In die tijd was er nog geen Social media, geen Hyves, geen Facebook. De herinneringen van toen hebben we in fotovorm ( nog met rolletjes) en we moeten het hebben van de verhalen. Wil je een (mooi) moment delen, aarzel dan niet en schrijf een reactie onder deze blog. Zo blijven de herinneringen in “leven”

 

Hierbij vast één van mijn herinneringen…het laatste concert van onze Fanfare met Falco Vegelin , en Robert Luiten op Euphonium.

 

De steen is sterk,FKKL1996

maar het ijzer breekt hem.
Het ijzer is sterk,
maar het vuur smelt het.
Het vuur is sterk,
maar het water blust het.
Het water is sterk,
maar de zon verdampt het.
De zon is sterk,
maar de wolk verduistert haar
De wolk is sterk,
maar de wind verdrijft hem
De wind is sterk,
maar de mens weerstaat hem.
De mens is sterk,
maar de dood slaat hem neer.
De dood is sterk,
maar sterker dan de dood is de liefde.
De liefde vergaat nimmer meer.

 

10 Responses to 15 juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op mijn blogs d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op mijn blogs en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Meest recente blogs
Reacties